Na Slovensku v sobotu pribudlo 1054 prípadov COVID-19

11.10.2020 Bratislava

Bratislava 11. októbra (TASR) - Na Slovensku v sobotu (10. 10.) pribudlo 1054 nakazených novým koronavírusom z 8959 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 78 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 61. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR priblížilo, že pozitívne testy malo 531 žien a 523 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov po 87 rokov. Pozitívne testovaní boli v Prešovskom kraji (248), Žilinskom kraji (213), Trenčianskom kraji (180), Trnavskom (128), Nitrianskom (107), Košickom (70), Bratislavskom (55) a Banskobystrickom (53) kraji.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 388 ľudí s novým koronavírusom alebo s podozrením naň, potvrdené ochorenie má 344 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 36 pacientov.

Na Slovensku tak doposiaľ ochorenie COVID-19 prekonalo 5631 osôb.

Celkový počet pozitívne testovaných v našej krajine doteraz je 19.851, od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 548.449 laboratórnych testov. Počet potvrdených úmrtí ostáva na čísle 61, aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 14.159.

ÚVZ SR: Ochorenie COVID-19 sa začína šíriť najmä v rodinách

Ochorenie COVID-19 sa začína v súčasnosti šíriť najmä v rodinách. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že priblížil situáciu v jednotlivých regiónoch.

"Ochorenie bolo okrem kontaktov potvrdené aj u osôb s klinickými príznakmi, ktoré iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára, v menšej miere boli zaznamenané aj importy zo zahraničia. Pozitívny test bol potvrdený aj u ďalších osôb indikovaných na testovanie," priblížili hygienici.

Početnejší výskyt nového koronavírusu hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne, Bardejove, Prešove, Bratislave, Považskej Bystrici, Trnave, Nitre, Liptovskom Mikuláši, Košiciach a Prievidzi.

V okrese Dolný Kubín ide prevažne o kontakty pozitívne testovaných osôb a kontakty kontaktov zo starších i novších ohnísk nákazy. Ide prevažne o rodinné, potom pracovné, školské kontakty, oslavy, svadby, iné spoločenské podujatia. Podobná situácia je podľa hygienikov aj v územnej pôsobnosti RÚVZ Trnava, Nitra, Liptovský Mikuláš, Košice, Prievidza.

RÚVZ Považská Bystrica priblížil, že v okresoch Považská Bystrica a Púchov sa ochorenie COVID-19 vo veľkej časti potvrdilo u kontaktov pozitívne testovaných ľudí. Nový koronavírus sa rozšíril aj v jednom zo športových klubov. Pozitívne testy potvrdili aj u klientov a zamestnancov v jednom zo zariadení sociálnych služieb (ZSS), v ktorom platí špeciálny režim fungovania a zákaz návštev. O pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. Zdravotný stav osôb v ZSS je pravidelne monitorovaný.

V okresoch Prešov a Sabinov ide vo väčšine prípadov o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov. Ochorenie COVID-19 sa v menšom množstve objavilo aj v jednom zo ZSS. Personál má negatívne výsledky. Testovanie naďalej pokračuje. V ZSS sa funguje podľa špeciálneho režimu.
 

Vyberte región